sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Olohuoneen matto, osa 2

No, niinhän siinä kävi sen Lappljung Rutan kanssa, että kyllä se kuitenkin silmään otti pahasti. Joka kerta, kun mattoa katsoi, meni alahuuli mutrulle ja tuli eräs mattorakkaus mieleen. Lopulta kaivoin kuitin esiin ja palautin matonpahasen takaisin Ikeaan! Kuviohan oli meille aivan liian suuri, koko suorastaan massiivinen ja matto hallitsi koko olohuonetta. Yksi syy oli myös se, etten halunnut olohuoneemme olevan suoraan Ikean kuvastosta (kyllä, meillä on aivan kauheasti Ikean tuotteita, opiskelija-asuntoon aikoinaan ostettuja). 

Köröttelimme suoraan Kodin ykköseen tien toiselle puolelle. Luojan kiitos mattorakkautta oli siellä suoraan hyllyssä! Ja tässä Hän nyt on!



Ja mattorakkaushan on tietysti Annon Pandora, vuoden 2013 blogimatoksikin valittu kaunotar. Olkoonkin, että tämä matto rupee löytymään vähän jokaisen ihmisen kodista, se on silti ihana ja mielestäni erittäin passeli meidän olkkariin. Pandoran saa käännettyä, mutta me pidämme enemmän valkoruudullisesta puolesta.


Matossahan on kiva graafinen kuvio, jonka tyylistä on myös sohvan tyynyissä ja yllättäen myös mammani kutomassa kauniissa pöytäliinassa. Hyvä mamma! Gerbera on tupaantuliaslahja ystäväpariskunnalta.


sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Olohuoneen matto

Hellurei!

Eilen ostosreissun yhteydessä käytiin ostamassa olkkariin matto. Vanha karvamatto oli aikansa palvellut (reilut kolme vuotta), liian musta ja aivan järjetön pöly- ja paskamagneetti. Joten siis jotakin uutta, vaaleampaa ja vähemmän karvaista tilalle, kiitos!

Olin tietenkin katsellut erilaisia mattoja jo netistä paaaljon ennen varsinaista ostotapahtumaa. Olin bongannut Ikeasta Stockholmin klassisen raitamaton: (Kuvat: IKEA)


Paikanpäällä mattoa katsellessamme kiinnitti huomiota eniten myymälässä olleiden mattojen likaisuus. Kyllä, tiedän, että Ikeassa ramppaa päivittäin varmasti tuhansia ja tuhansia ihmisiä, joten ei mikään ihmekään, jos mattojen valkoiset sävyt ovat korvaantuneet harmaalla. Kotona sitten googlettelin kokemuksia tästä matosta ja huomasin, että monet olivat kirjottaneet maton imevän likaa puoleensa. Siis ei kiitos.

Toinenkin bongaus Ikeasta oli Lappljung Rutan valtava matto. Kiva graafinen kuvio, melko suuri kylläkin. Katselimme myymälässä mattoa ja päätimme palata kotiin vielä miettimään ja mittailemaan, mahtuuko kyseinen matto edes olohuoneeseemme.

Kodin ykkösestä olin tietenkin ihastunut Annon Pandoraan. Täydellisen kokoinen kuvio, sopivasti graafisuutta ja materiaalina villa! Pandoran hinta vaan on asuntovelalliselle melko suolainen. Pandorahan valittiin vuoden 2013 blogimatoksi, jos ette tienneet. Ja tässä kuva, vaikka se todennäköisesti on turha. Tämä matto jokaisen pitäisi tietää!


Kodin ykkösessä mieheni ilmaisi varsin selkeästi ja kuuluvalla äänellä, että Pandoraa ei meille tule. Sydämeni murtui. Miten kukaan voi olla raskastamatta tätä mattoa? Syynä hänen mielipiteelleen oli kuulema se, että siinä on liikaa valkoista eli siinä näkyy samantien hänen lattialle tiputtamat ruuanpalaset. Tottahan tuo on, mutta yritin ehdottaa, voitaisiinko alkaa aterioimaan ruokapöydän ääressä. Kuulema ei. Jaaha, kotiin sitten ilman mattoa.

Kotimatkalla mietin vielä Lappljung Rutaa. Jos se vaan mahtuisi olkkariin... Vai olisiko kuvio sittenkin liian hallitseva? Mittailujen ja pohdiskelujen jälkeen päädyttiin kuitenkin siihen, että kyllä me se otetaan kotiimme asumaan. Ja tältä se nyt näyttää. 



Kuviohan on todella voimakas. Eilen illalla olin lähes itku kurkussa ja melkein jo pakkasin mattoa takaisin muoveihin ja kiikuttamassa sitä takaisin Ikeaan. Päätin kuitenkin nukkua yön yli ja aamulla matto näyttikin vähän paremmalta. Mutta Pandoraa on vaikea saada mielestä...

Pikkuisen on ehtinyt jo piensisustaakin ja nauttia kodista...


Aamutee ikiomassa kodissa maistui jotenkin paremmalta kuin ennen...


Buddha on päässyt nauttimaan valosta olohuoneen ikkunalaudalle.


Olohuoneen oksavirityksellä ja muutamalla kynttilällä saa mielenkiintoisia varjoja aikaiseksi...






lauantai 15. helmikuuta 2014

13 päivää myöhemmin

Ja niinhän siinä kävi, että kun remppaamisen vauhtiin päästiin, olin niin lopenuupunut jokaisen päivän jälkeen, etten jaksanut kirjoitella (vaikka suunnitelmissa olikin). No, onnistuu se kirjoittelu näin jälkikäteenkin.

Olohuoneen seinä sai värikseen Tikkurilan Graniitin (K499). Toisen maalikerroksen jälkeen näytti tältä:





Olohuoneen sävyyn olen hyvin tyytyväinen. Makkarin seinien sävyt tuottivatkin enemmän päänvaivaa. Halusin tehosteseinään (vaikka ne mun mielestä on vähän vanhanaikaisia) punertavan liilan sävyn ja muihin seiniin vaalean harmaata. Valinta osui loppujenlopuksi Tikkurilan Lumoon ja Ketjuun. Ensin maalattiin vaaleammat seinät. Ketju taittoi kovasti vaaleanpunaiseen siinä kohtaa, mutta kun ensimmäinen kerros lumoa oli vedelty pintaan, taittoi se sitten enemmänkin siniseen.



Remontoinnissa vittumaisinta oli seinien tasoittaminen ja tasoitteen yli maalaaminen: pakkeli nimittäin otti hyvin nopeasti telaan kiinni ja sai aikaan röpelöisen pinnan. Siksi luultavasti mun maalaukset jäikin melko minimiin. Lisäksi käytimme pohjamaalina "jotain isän varastosta", joka ei kyllä ollut kaikkein parhainta levittymäänkään.



Välillä ehdittiin juoda kaffettakin. Kupit toimivat remonttikuppeina ja ovat jo onnellisena kaatopaikalla. Yök.

Ja tarpeeksi kun ehti innostua, niin muuttamaankin piti päästä heti, kun oli vähänkään valmista. Muutettiin viime viikonloppuna.



Makuuhuoneesta tuli parempi, kuin mitä olin ajatellut. Tunnelmavalaistuksessa väri on vielä parempi.




Eilen sain viimeisenkin laatikon purettua. Jotenkin koko muuttoviikon aikainen sotku sai mut kovin ahdistuneeksi. Tänään käytiin hakemassa lisää tavaraa. Haettiin kaikenlaista pikkutavaraa, kuten vessaan uus peili, pyyhekoukkuja ja wc-paperiteline. Wc:ssähän on nyt meriaiheinen peili, jonka olen luvannut lahjoittaa vanhempieni mökille. Wc-paperirullateline on kukallinen... Eteiseen ostettiin myös halvat plafondit Ikeasta. Eteiseen kaivattiinkin valoa jo pikaisesti, koska pyykkejä ei nähnyt ripustaa, eikä lakanoita tai siivoustarvikkeita laittaa kaappiin. Lisäksi saatiin lahjaksi makkariin uusi valaisin, josta kuvia myöhemmin. Sekä käytiin  katsomassa mattoja. Annon Pandoraan tietenkin rakastuin, mutta ostimme kuitenkin Ikeasta Lappljung Rutan. Tästäkin kuvia ja pohdintoja myöhemmin.

sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Remontti alkoi!

Jihuu! Perjantaina oli se päivä. Töistä suoraan pankkiin sopimaan lainasta ja kirjoittamaan kauppakirjoja. Sieltä mammalle ja pappalle syömään ja sieltä suoraan kämpälle katsastamaan. No, pimeäähän siellä oli, kun olin käskenyt entisen omistajan kuskata kaikki lamput pois... Katsastettiin kylppärin kunto (pari pikkufiksausta pitäis tehdä) ja suunniteltiin wc-remppaa ja kateltiin muutenkin vähän ympärillemme. Mutta kiire oli laivaan, sillä kävin entisten työkavereideni kanssa "opintomatkalla".

Lauantai valkeni osaltani Ruotsin aluevesillä. Merenkäynti oli kova ja flunssa ottanut mut täysin haltuunsa. Olo ei ollut hyvä. Avomies sensijaan oli kämpillä jo repimässä tapetteja vanhempieni kanssa. Puhelimessa kerrottiin, että pahin pelkomme oli käynyt toteen: tapetti maalaamattomassa Gyprocissa eikä lähde millään pois. Vittu.

Tämä oli kuitenkin isäni ideoima huijaus. Oikeasti koko olohuone oli täysin vapaa tapetista ja reiät pakkeloitu! Loistavaa! Tänään alettiinkin sitten repimään makkarista tapetteja ja vedettiin pohjamaali (eli jotain mitä isiltä löytyi varastosta) olkkarin seinään. Maalaamattomana telkkariseinä näytti tältä.



Makkarin sinisistä ysäritapeteista vain pikkuisen jäljellä. Nekin saatiin helposti isän avulla irti ja seinä tasoitettiin. Huomenna on tarkoitus pohjamaalata koko huone maalarinvalkoisella ja sitten alkaa suunnitella makkarin lopullista väritystä.



 Kertaalleen maalattuna olohuone näytti tältä. Kävimme myös ostamassa olkkarin seinään värin: Tikkurilan Graniitin. Halusin harmaan, joka on tummempi kuin lattia ja jonka RGB-koodit ovat toisiaan lähellä, jottei se taita oikein mihinkään suuntaan. Kylmän värin valitsin etelään suuntautuvien ikkunoiden ja lämpimänsävyisen lattian vuoksi.







Huomenna tosiaan vetäistään tuo maali olkkariin, tarkoitus on pistää kaksi kerrosta. Saa sitten nähdä, miltä se oikeasti näyttää.

Paljon on jo saatu aikaan ja varmaan ihan jo kohtapian päästään muuttamaan, tai ainakin ajattelemaan muuttoa. Makkarin sävyvalinta on seuraavana myös mielessä. Värikarttoja selaillaan parhaillaan...