tiistai 25. elokuuta 2015

Krusning

Olen ehkä hivenen myöhässä suurimmasta hypetyksestä (oliko sellaista edes koskaan?) tämän valaisimen kanssa. Olohuoneessa oli vanha, kulunut valaisin ja kaipasin jotain uutta. En innostunut aluksi Krusning-valaisimesta ollenkaan, kuka haluaisi rytätyn paperitollon kattoon roikkumaan?

Kunnes Ikean uusi kuvasto tipahti luukusta. Ja se oli kuvassa aseteltu näin. Halusin kuitenkin asetella valaisimen vähemmän litteäksi.


Kuva

Ainiin, ja tarttuihan sieltä myös mukaan Ilsen suunnittelema ruukku.

sunnuntai 23. elokuuta 2015

Työhuoneen maalaus

Viimeisenä remppakohteena tässä kodissa oli työhuone. Työhuoneessa oli kuvassa näkyvä ysärihenkinen tulppaanitapetti, jonka päätimme jättää maalikerrosten alle, jollei se lähtisi pohjamaalauksen yhteydessä irti.



No onneksi ei lähtenyt irti. Näin säästyttiin pakkeloimiselta ja hiomiselta. Pohjamaalina käytimme jotain kaverilta saatua valkoista remonttimaalia. Väriksi valittiin Tikkurilan Neva (V446) ja maaliksi Cellon täyshimmeää sisustusmaalia (kun oli tarjouksessa). 




 Täytyy kyllä suositella täyshimmeää maalia! Pinnasta tuli niin sileä, ainakin verrattuna kodin muihin huoneisiin, jotka on maalattu puolihimmeällä maalilla. Tapetin saumoja ei näy missään ja ainoastaan yhdessä nurkassa, jossa tapetti oli valmiiksi hieman koholla, näkyy vähän kuprua. Yksi kerros valkoista pohjamaalia ja kaksi kerrosta värillistä maalia riitti. 



 Värisävy on myös todella mieleinen. Huoneesta tuli niin raikas, että olen yrittänyt puhua miestä ympäri vaihtamaan työhuoneen ja makuuhuoneen paikkaa! To Do -listalla on vielä ovien hankkiminen kirjahyllyihin ja se vierassängyn hankinta.


maanantai 17. elokuuta 2015

Korjausliike takapihalla



Tekevälle sattuu, niin myös mulle. Keväällä perustamani perennapenkin etuosaan valitsin myskimalvaa lilan ja valkoisen kasvin, ajatellen, että ne kasvavat 40 senttimetriä korkeiksi ja jättävät näin takana olevat kasvit kivasti näkyviin. Hupsista, kasvikaverukset venahtivatkin lähes metrin korkeuteen. Pikainen konsultaatio puutarhaguruilta (kiitos, työkaverit) paljasti, että näin kuuluukin olla. 




Asia vaivasi päätäni muutaman yön. Pitäiskö kasvit hävittää ja ostaa jotain pienempää tilalle? Entä jos siirrän ne perennapenkin takaosaan, mihin sitten ensi keväänä laitan lisää pioneja? Kunnes eräänä yövuoron aamuntunteina keksin ratkaisun.




Samanaikaisesti olen nimittäin pohtinut vanhan kukkapenkin kohtaloa ja mitä kasveja siihen laittaisin. No ne malvat tietenkin! Ei kun tuumasta toimeen ja lapio käteen. Ajattelin, että mullasta on varmaan kaikki ravinteet jo vuosikymmen sitten imaistu voikukkiin ja muihin rikkakasveihin, joten uutta multaa ja vanhaa multaa kompostiin. Samalla pelastettiin ne kukkasipulit, jotka löydettiin. Uudelleenjärjestetyt sipulit vaan näyttävät maistuvan rastaille. Yllättäen kaipaan naapurin kissaa! Perennapenkin etuosaan ostin neljä tarhalaukkaneilikkaa.


Koko prosessi oli melko mielenkiintoinen. Sireeniaidassamme ollut kulkureikä on kasvanut umpeen, joten multa kannettiin asunnon läpi ulko-ovelle saakka, onneksi ilman suurempia vahinkoja. Toinen mielenkiintoisuutta lisäävä aspekti on mehiläisten, ampiasten ja kimalaisten mieltymys malvaan. Valkoisen sain ihan suosiolla nykäisty irti, mutta lilan kanssa piti olla varovaisempi. Vartin pähkäilyn päätteeksi päätin keittää sumpit ja ajatella asiaa sitten. Mutta pistoilta vältyttiin ja nyt malvat ovat onnellisina uudessa kodissaan, paitsi, että näyttävät vähän nuutuneilta käsittelystä.





Näitä kuvia katselen nyt erityisellä kaiholla, nimittäin kesäflunssa on kaatanut mut sängyn pohjalle. Voihan kesän parhaimmista keleistä nauttia sisälläkin, eikös?

perjantai 14. elokuuta 2015

Poikamiestytön elämää

Huomenna vihdoin koittaa se päivä, kun lomaleskeyteni päättyy. Mies palaa takaisin kotiin ja päästään taas arkeen kiinni. Ajattelin tämän kahden viikon aikana kuntoilla paljon ja syödä terveellisesti, mutta mites kävikään? Lenkillä kävin kerran, kun taas karkkia ja muuta herkkua on mennyt enemmän kuin laki sallisi... Sitä se rakkaan ihmisen poissaolo kai teettää? Ei ole mitään syytä tehdä kunnon ruokaa ja illat on menneet sohvatyynyjä kulutellessa.



Ajatukset on melko voimakkaastikin kääntyneet syksyyn - tekee mieli täyttää koti tummemmilla sävyillä ja laittaa lämmintä päälle, vaikka näillä lämpöasteilla tulee sitten herkästi liian kuuma. Syksyn tunne on vahvasti ilmassa, taivas on haaleampi ja värit alkavat pikkuhiljaa kadota luonnosta, vaikka lämpöä on enemmän kuin varsinaisina kesäkuukausina. Kutimet on otettu käyttöön ja yksi joululahja on jo valmistunutkin.



Mulla oli amppelille koukku olohuoneen katossa ja mieli teki siihen jotain yksinkertaista ja kevyttä kasvia. Liisanjuoru tarttui Plantagenista mukaan, kun siellä kupongilla sai puolet pois huonekasvin hinnasta. Juoruthan ovat melko nopeakasvuisia ja tämäkin kaveri on kasvanut parissa viikossa viitisen senttiä!

sunnuntai 9. elokuuta 2015

Inspiraatiota työhuoneeseen

Seuraavaksi olisi tarkoitus uudistaa työhuonetta, eli mieheni huonetta. Sinne tulisi pari kirjahyllyä, suuri tietokonepöytä ja sohvasänky, koska meillä käy säännöllisin väliajoin yövieraita.

Kirjahyllyjä siellä jo valmiiksi onkin. Ostimme ensimmäiseen yhteisen kotimme olohuoneeseen Ikean Billy-kirjahyllyt ja ne muuttivat mukanamme työhuoneeseen. Avokirjahyllyt ovat vain kovin sotkuisen näköisiä (sanoo ihminen, joka integroisi kaiken jos vaan voisi). Ratkaisuksi tähän olen ajatellut hankkia niihin vitriiniovet, joista vain yläosassa on lasia. Niin kuin näin:
Kuva

Olohuoneessahan meillä on vastaavanlainen vitriini kokonaan lasisilla ovilla. Oxberg-oville kertyisi hintaa 80 euroa. Meillä on myös matalampi hylly, mutta se jääköön ilman ovea.

Työhuoneessa on iloinen 90-luvun tulppaanitapetti. Se revitään irti, samalla nitojan niitit, joilla on ollut varmaankin juliste seinässä. Tasoituksen jälkeen ne maalattaisiin. Kerrankin pääsimme väristä samantien yksimielisyyteen: salvia.

Kuva

Sohvasängyistä olemme hieman eri mieltä. Mies ei selkeästikään jaa kanssani visiota harmonisesta ja vaaleasta tilasta (ja kalusteista). Hänen mielestään halvin vaihtoehto olisi paras. Mielestäni tähän voisi yhtä hyvin panostaa. Säilytystila sohvan alla olisi iso plussa, sinne nimittäin saisi jemmattua petivaatteet. Lisäksi sängylle olisi käyttöä myöhemminkin.

Tämä ois miehen mieleen... Kuva
Ja tämä minun mieleeni. Kuva

Tai sitten tämä. Kuva

Kuvia kun googlettelin, huomasin, että PS Lövås -sohvan päälinen näytti melkein kaikissa kuvissa kulahtaneelta ja ryppyiseltä. Ehkä sittenkin Brimnes?

Lisäksi tarkoituksena on hankkia uudet vetimet kaapinoviin ja laittaa muutama taulu esille ja hieman viherkasveja.

lauantai 8. elokuuta 2015

Puutarha gone mad

Vaikka tunnelma kodissa ja pihalla on jo nyt muuttunut selkeästi syksyisempään, ovat perennat vielä täydessä vauhdissa. Alkukesästä pistin postausta takapihan perennoista ja sen voi käydä lukemassa täältä. No minkä näköisiä niistä perennoista sitten tuli?



Mustasilmäsusannat päättivät sitten kuitenkin elää ja alkaa kukkia. Ensi vuonna näitä voisi laittaa ruukkuun, sillä niiden paikalle perennapenkkiin on jo suunnitteilla pioneja. Pioniaika oli kaunis ja lyhyt kuin joutsenlaulu ja melko nopeasti leikkasin kuituneet kukat pois. Kasvit tuntuvat olevan vähän sekaisin, idänunikon pitäisi kukkia keväällä, mutta nyt siinä on useampi nuppu.


Kiitollisia kasvatettavia ovat olleet tarhakellukat ja kaukasiantörmäkukka. Pitää varmaankin ensi vuonna laittaa näille kavereille tuet - varret ovat aika pitkät ja kukkaa pukkaa näkyviin vähän mistä sattuu. Kaukasiantörmäkukka on kyllä ihanan herkkä. Harjaneilikka ei ole kukkinut lainkaan.



Myskimalvaa laitoin kahtena värinä aivan perennapenkin etuosaan, kasvin piti jäädä alle puolimetriseksi. Ja kukkiakin piti tulla keväällä jo ja kesällä vain vähän. Onkohan viivästyneet helteet tämän kaiken takana?



Itse siemenestä kylvetyt lobeliat ovat kehittyneet valtaviksi pensaiksi. Eipä olisi alkukesän jälkeen uskonut. Ensi vuonna näitäkin voisi laittaa ruukkuihin.


Ryhmäruusu on kukkinut koko kesän ajan runsaasti suurin kukkasin. Tämä oli pionin kanssa tämän vuoden paras heräteostos. Kertaalleen lannoitin juhannuksen aikoihin ruusulannoitteella.

Ensivuonna riittää kyllä puolet vähemmän kesäkukkia.

tiistai 4. elokuuta 2015

Projekti etupiha

Noniin, viimeinkin sitä postausta tän kesän suurimmasta urakasta. Etupiha oli jäänyt koko asunnon turn off -kohdaksi. Siinä oli noin 20-vuotias marjakuusi, jota ei oltu koskaan leikattu. Ja siinähän se oli viihtynyt. Korkeutta oli kertynyt reippaasti yli kaksi metriä. No niinhän siinä kävi, että se hankasi jo naapuriasunnon seinää ja täti käski pistää sitä matalammaksi. No minähän leikkasin puoleen väliin. Ei tullut hyvännäköistä.



Hihat paloivat lomalla, kun oli kerrankin aikaa tehdä asialle jotain. Niinpä eräänä hieman pilvisempänä päivänä hurautimme rautakauppaan ostamaan sahaa ja vedimme rumiluksen kappaleiksi. Koska tarkoitus oli istuttaa jotain tilalle, kaivoimme juuretkin maasta niiltä osin kun arvelimme niiden olevan tiellä. En voi suositella kaivamisoperaatiota kenellekkään.


Nurmikko oli pahasti sammaloitunut ja levittäytynyt pitkälle asfaltin päälle, joten se sai lähtöpassit. Reunustimme alueen kivillä, jottei vastaavaa pääsisi tapahtumaan. Toimme uutta multaa viiden säkin verran, koska vanha maa oli köyhää ja sitä oli melko vähän ennen routasuojaa. Maata ei kuitenkaan voinut levittää aivan taloon kiinni, ettei vesi valu rakenteita kohti. 


Muuttaessamme tähän kotiin, pidimme näkösuojaa tärkeänä miehen työhuoneeseen. Hän ei kuitenkaan koskaan pidä rullaverhoa ylhäällä, joten näkösuoja ei enää ollutkaan niin tarpeellinen. Kasveiksi olimme päättäneet ottaa kaksi tuijaa. Nämä yksilöt löytyivät alennuksesta. Astiatainta voi istuttaa pisin kesää, mutta paakkutaimia vain keväällä. Saa nähdä, selviävätkö tuijat talvesta, mutta rahallinen menetys ei ole kovin suuri vaikkeivat selviäisikään. Ja koska tunnetusti olen tarjouksen uhri, tarttui samaisesta alennusmyynnistä kolme kuunliljaa, kolme japaninakileijaa, valkoinen särkynytsydän, pikkusydän ja maahumala.


Maanpeittokasveja halusin pitämään rikkaruohot pois, valitsin varjoyrttiä ja pikkutalviota, joka on kivasti kukkinut jo tänä kesänä. Ostin myös kaksi kuunliljaa ryhmää täydentämään. Pari päivää sitten huomasin, että särkynytsydänkin kukkii, vaikka se vähän kärsi kuljetuksessa.




lauantai 1. elokuuta 2015

Paluu arkeen


Niinhän se taitaa olla, että lomalla ei paljoa huvita kökkiä sisällä koneen edessä, niinpä tämäkin matami suuntasi viimeiseksi lomaviikokseen Lappiin. No, siitä joku toinen kerta, nimittäin sorvin ääreen on palattu ja mieskin tänään lähetetty Englantiin 'olutlomalle'.




Kaksi viikkoa reissussa oleva ukkeli ja mutrulla oleva alahuuli saivat mut suuntaamaan kaupoille. Mikä muu muka auttaisi kurjaan olotilaan, kuin shoppailu. Bongasin Kodin 1:sen alessa olevan Heikki Turusen Siluetten huokeaan hintaan ja sitä itseasiassa lähdinkin ostelemaan. Vaikka olisin voinut ostaa valaisimen ilman alennustakin, jäin vielä kuitenkin miettimään. Designvalaisin on kuitenkin iso hankinta, eikä sitä kehtaisi heti laittaa vaatehuoneen ylähyllylle odottamaan seuraavaa paikkaa.