sunnuntai 31. elokuuta 2014

Sadonkorjuu ja ihanaa arkiruokaa

Elokuu on ollut raskas kuukausi. En tiedä johtuuko se kesän loppumisesta, jatkuvasta sateesta vai työstressistä. Liikunta on ollut olematonta (koko kesän kylläkin), ruoka sitä mitä sattuu ja unirytmi lomamoodissa. Noidankehä.

Työstressi tarjoaa hieman helpotusta ensi viikolla, kun olen vain kahtena päivänä töissä. Ehkäpä siitä innostuneena olen saanut energiaa taas puutarhanhoitoon ja kokkailuun. Liikunta on ollut ajatuksissa, mutta teoiksi asti ei ole mietteet vielä päätyneet.

Olen tarjousten uhri. Ruokakaupasta mukaan tarttui naanleipää ja eines-tikkamasalakastike. Niistä sai kyllä nopeasti tehtyä hyvää ruokaa. Naanleivän tuunasin vanhalla valkosipuligrillivoin jämillä, jolla voitelin leivät ennen uuniin laittamista. Pakkaus lupasi rapeaa, mutta koostumus muistutti enemmän pitaleipää. Oh well...




Viime perjantaina innostuin oikein todenteolla kokkailemaan. Tuloksena oli feta-jauhelihapullia, tomaattikastiketta ja pastaa, sekä fetasalaattia. Ja todella sotkuinen keittiö. Rajaus on ystävä tässäkin kuvassa.





Ennen yövuoroa innostuin vielä siivoamaan puutarhan vähän enemmän syyskuntoon. Kasvipenkistä saivat kyytiä lähes koko penkin vallanneet kesäkurpitsat. Jätin salaatit ja yrtit vielä kasvamaan. Kesäkurpitsasato oli hyvä - käsivarren kokoisia kurpitsoja tuli jokaisesta kolmesta kasvista ainakin yksi. Nauroinkin sisäisesti kaupan hevihyllyssä olleille luomu-kesäkurpitsoille, joilla oli pituutta juuri ja juuri 20 cm. Ensi kesänä olen kyllä viisaampi ja pistän kurpitsat ruukkuihin.

Chilisato on loistava! Kasveissa roikkuu vielä reilusti toistakymmentä chiliä ja loput ovat kulhossa kypsymässä. Ensi kesänä ehkä riittää vain viisi chilikasvia... Ilmat ovat kuitenkin sen verran viilenneet, että oli pakko kantaa osa chileistä sisälle kylppäriin kuivumaan ja lämmittelemään. Yritän talvettaa pari kasvia äitini verannalla.


Myös oreganoa ja persiljaa on tullut hyvin. Ongelmana nyt onkin se, että mihin tämän kaiken laittaa. Pitänee lahjoittaa ystäville ja tuttaville, koska omassa pakastimessa on jo kolme pussia persiljaa.

Syksyn osalta puutarhassa tarvitsee vielä leikata ja kaivaa ylös pari pensasta, sekä tuhota etupihan marjakuusi ja vaihtaa tilalle pari tuijaa. Marjakuusi leikattiin keväällä ja on jo siitä kasvanut ainakin puoli metriä. Ja on ruma kuin mikä.

 P.S. Sunnuntai aamuna päätin vielä pyöräyttää yövuoron päätteeksi sämpylöitä. Ai että oli makoisia!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti