torstai 18. kesäkuuta 2015

Kiviröykkiön make-over



Meillä on puutarhassa tällainen puolivarjoisa nurkka syreeniaidan ja norjanangervon kulmassa, jossa on kiviröykkiö. Viime keväänä sieltä puski ylös varjoliljaa ja jotain muuta vihreää, joten säästin sen pahimmilta raivauksilta ja päätin palata asiaan seuraavana keväänä... no nythän on jo kesä ja koko röykkiö on vähän unohtunut kaiken remonttihässäkän ja muualla puutarhassa kykkimisen vuoksi. Hiukan sitä siistisin viime vuonna, mutta raivauksen (=siistimisen) jälkeen ei montaa krookusta enää tänä vuonna näkynyt.



Tänä vuonna varjolilja ei oikein ole noussut ja rikkaruohoja on enemmän kuin laki sallii. Jotain uudistusta siis äkkiä tähän röykkiöön!



Homma alkoi niinkuin kaikkien uusien istutusten tekemisen pitäisi alkaa - poistamalla ei-toivotut monivuotiset rikkaruohot. Ja niitä riittikin! Luulen, etten niitä kaikkia saanut pois, mutta penkin kunnossapitoa varmasti helpottaa edes yhden rikkaruohojuuren kuolema.


Muotoilin penkkiä vähän uudelleen, siitä tuli nyt hieman pienempi. Kivet ovat vanhan penkin ympäriltä ja samaa kuin aurinkoisen paikan perennapenkissä. Tuossa keskellä tuo pikkuinen on se varjolilja, joka viime vuonna nousi metrin korkeuteen. Vasemmalla yläviistossa on luultavasti päivänlilja, joka ei viime vuonna kukkinut ollenkaan - ja nyt siinä on nuppu! Päivänliljan vieressä on joku rikkaruoho (ehkä?), jota en vihaa. Etualalle jätin jonkun sipulikasvin jäänteet. Siinähän on paikka vielä yhdelle kuunliljalle, jos alkaa ärsyttää.


Kuunliljaa oli pakko saada. Se on poltellut mielessä niin kauan, kun tässä ollaan asuttu. Ostin niitä kaksi, toisen vähän isomman.



Olin myös ennen kauppaan lähtöä suunnitellut jonkun heinäkasvin istuttamista penkkiin. Valinnan tein myymälässä ihan ulkonäön ja ominaisuuksien perusteella. Kassalla huomasin, että ruoho on Japaninsara. Korkeutta tulee puoli metriä, joten tämä istutettiin penkin takaosaan. Pitäisi olla ainavihanta ja kestää hyvin talvea. 

Niin Kuunliljat kuin Japaninsarakin viihtyvät varjossa ja kosteassa kasvupaikassa. Olin hyvin tyytyväinen maata kääntäessäni, kun multa jäi lapioon kiinni. On ainakin kostea ja varjoisa kasvupaikka.


Röykkiöön piti ehdottomasti saada jokin kukka. Valkoiset kukat "valaisevat" puutarhan varjoisat nurkat, joten valitsin Kohokin. Se pitää puolivarjosta ja kasvaa suhteellisen matalaksi, 10-20 cm korkeaksi; se istutettiin penkin valoisimpaan kohtaan. Tosin mielestäni kasvi on jo yli 20cm korkea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti