perjantai 5. kesäkuuta 2015

Takapihan kuulumisia

Oli taas aika tehdä jokavuotinen, hintava ostosreissu pariin lähimpään kukkakauppaan.





Takapihallahan on ikivanha kukkamaa, josta viime kesänä tunki ylös vain tulppaaneja ja voikukkia. Nyt voikukista on suunnilleen päästy ja viime vuoden jäljiltä sieltä on tulossa päivänliljoja, sormustinkukkia, ruohosipulia, oreganoa ja persiljaa. Aiemmin keväällä kylvämäni gladiolukset ja freesiat ovat varmaan mädäntyneet multaan. Joku erilainen "rikkaruoho" on tullut, ehkä se on se freesia? Viimekesänä kukkapenkissä oli tähtisilmiä, en tykännyt, kuivahtivat samantein. Tänä kesänä en aio laittaa tähän penkkiin mitään ylimääräistä. Syksyllä tungen sen täyteen kukkasipuleita.




Kasvupenkkiin en tänä vuonna laita kesäkurpitsaa, viime vuoden virheestä oppineena. Kasvipenkissä ei nimittäin paljon muuta enää loppukesästä kasvanut. Kesäkurpitsaa kasvatan tottakai tänäkin vuonna, mutta nyt kokeillaan ruukkua. Toistaiseksi ne ovat menestyneet ihan hyvin, tuulelle ovat arkoja. Kasvipenkkiin olen nyt laittanut rucolaa, eri salaatteja, timjamia ja pillisipuleita.





Ostin terassille kaksi isoa ruukkua, joihin väkersin kesäkukkaistutukset. Toiseen daalia, samettikukkia ja hopealehteä; ja toiseen daalia, hopealehteä ja neilikkaa. Saimme muuten tänäkin vuonna kirsikkatomaatintaimen miehen isäpuolen isältä.






Takapihalle tuli kaksi amppelia, riippalobeliaa ja hopeavitjaa ja toisen ostin valmiina pelkästään lobeliaa. Kasvatin lobeliaa myös itse, mutta ei niistä kyllä alkukesän kukkia saa. Ne istutin perennapenkin reunaan. Mustasilmäsusannat laitoin säleikön eteen. Tällä viikolla on viimein saatu nuppuja perennoihin.





Taimet voivat hyvin. Kesäkurpitsa ei viihdy ruukussa ihan niin hyvin kuin kasvipenkissä ja ovat kovin arkoja tuulelle. Onneksi chilit ja basilikat ovat kasvaneet hyvin. Taimet ovat olleet nyt koko viikon ulkona.




Iloksemme tämän viikon aikana syreeniin on tullut sen verran lehtiä, ettei siitä enää juurikaan näe läpi ja kohta saadaan tuoksutella syreeninkukkien huumaavaa tuoksua.





Tervetuloa yksityisyys ja rauha. Ja ihana kesä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti