perjantai 11. joulukuuta 2015

11. luukku - lapsuuden joulut


Aika kultaa muistot, näinhän se on. Lapsuuden joulut olivat jotenkin taianomaisia.

Meillä oli aina koko suku koolla: meidän perhe, äitini vanhemmat ja siskot, sekä isäni vanhemmat. Vuorotellen aattoa vietettiin meidän kotona, isän vanhemmilla tai äidin vanhemmilla. Ja Joulupäivänä ja Tapaninpäivänä käytiin sitten syömässä muilla, niin että kaikkien kotona syötiin joka joulu.


Aamulla käytiin joulusaunassa, yleensä oman kodin saunassa. Joskus kävimme saunassa myös isovanhempien luona. Riisipuuroa syötiin aamiaiseksi ja manteli löytyi jokaisen lautaselta sisarussovun säilyttämiseksi.

Ruokaa oli aina paljon ja yleensä aina samaa. Tapaninpäivän jälkeen alkoi jouluruoka tulla jo korvistakin ulos. Aina paistettiin suuri kinkku, joka kuorrutettiin sinapilla ja korppujauhoilla. Äidinäiti lisäsi vielä neilikoitakin. Yleensä äidin vanhemmilla oli jouluruuan lisäksi hirvenlihakastiketta, joka tehtiin pappan kaatamasta hirvestä. Laatikot olivat itsetehtyjä. Aina oli myös rosollia ja salaattia. Jälkiruuasta ei ole kovin vahvaa muistikuvaa, ehkä se jäi yleensä väliin, kun masu oli jo täynnä ruokaa.


Meille tuli aina pukki. Yleensä se oli kai tilattu jostain pukkipalvelusta, harvemmin pukkina toimi kukaan tuttu. Isät ja papat eivät koskaan olleet pukkina. Pukkia odotettiin hartaasti aamusta asti ja tuijoteltiin ikkunan takana, josko pukki jo tulisi. Yleensä pukki pääsi kyyteineen livahtamaan etuovelle asti, mutta muistan kerran, kun isän vanhempien luona katsoimme ikkunasta ja pukki tulikin vanhalla autonromulla. Oli siinä ihmettelemistä.
Pukin sylissä piti aina istua ja laulaa pukille jokin joululaulu. Hieman vanhemmalla iällä Joulupukki-laulun sanat korvautuivat pilaversiolla, jossa kuusen pienet kynttiläiset käristävät pukkia. Mutta eihän sitä pukin kuullen uskaltanut laulaa.


Paketteja tuli aina monta, mutta ei varsinaista lahjavuorta kuitenkaan. Niitä sitten availtiin kauhealla tohinalla ja loppuilta leikittiin uusien lelujen kanssa ja syötiin karkkia, niin, että masu tuli kipeäksi. Jouluna sai aina valvoa pidempään, eikä uni kai helposti tullutkaan, kun oli niin paljon uusia leluja.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti