perjantai 18. joulukuuta 2015

18. luukku - villasukat

Villasukat ovat aina mukava lahja antaa ja tehdä. Oman tason mukaan voi valita, tekeekö helpot yksiväriset vai monimutkaisemmat ja työläämmät kirjoneulesukat.




Ensin pitää valita oikea lanka. Itse suosittelen villalankaa, akryylipitoisemmasta langasta voi tehdä esimerkiksi unisukat, jos lahjan saajalla on sellaisille käyttötarve. Perinteinen sukkalanka on Seitsemän veljestä, joita saakin aika monissa eri väreissä. Sukat voi myös tehdä Nallesta tai Suomalaisesta sukkalangasta. Novitalta (jonka lankoja siis löytyy useimmista supermarketeista) on tullut myyntiin myös uutuuslankoja. Yhdellä kauppareissulla ostinkin kotiin jo 7 veljestä Aapoa, jonka luonnollisiin väreihin ihastuin. Sukkiin voi uutuuksista käyttää myös Tuomasta, Jussia (joka valmistetaan Nallen ja 7 veljestä karstalangoista, ekologista!) ja Impivaaraa. Pikkusiskoa voi myös käyttää sukkiin, mutta silloin kannattaa tarkistaa oikeasta ohjeesta puikkojen koko ja silmukkamäärät. Jos teet sukkia lapsille ja vauvoille, kannattaa valita pehmeä Wool-lanka.


Minkä langan ostatkin, osta lankaasi sopivat puikot. Seitsemään veljekseen suositellaan sukkiin 3½ puikkoja, muihin töihin 4 puikot. Tämän tiedon löydät langan vyötteestä. Vyötteestä löytyy usein myös ohje sukkien tekemiseen. Olen itse tehnyt sukkia monilla eri ohjeilla, mutta erityisesti kantatilkun, kiilakavennusten ja kärkikavennusten osalta noudatan aina tätä ohjetta.


Perussukkiin naiselle luodaan 48 silmukkaa, jotka jaetaan neljälle puikolle. Sitten neulotaan suljettuna neuleena varsi. Varren voi tehdä 2o2n-joustinneuleella, pelkkää oikeaa neuloen, makkaratyylillä tai 1o1n (jota en kyllä ole testannut kuin vauvojen sukkiin). Jos haluat tehdä pitkävartiset sukat eli yli puolensäären, etsi ohje netistä. Kun olet mielestäsi tehnyt riittävän varren, aloita kantatilkun teko.


Itse teen kantatilkun aina valepatenttineuleena eli nurja puoli neulotaan kokonaan nurjaa ja oikea puoli neulotaan 1o, nosta 1. Tuskin sukista tulee sen heikommat, vaikka neuloisikin oikeaa. Kiilakavennukset Novitan ohjeessa kestävät pienen ikuisuuden, joten sukan saajan jalan mallista riippuen voin tehdä kavennusten ensimmäisillä kerroksilla kavennukset joka kerros muutaman kerran, että sukasta tulee napakka. Sitten neulotaan oikeaa, kunnes pikkuvarvas peittyy (tai sukan pohjan pituus on sopiva kokotaulukosta katsottuna).


Kärkikavennukset teen niin, etteivät ne irvistä. Eli kun 2 ja 4 puikon alussa neulotaan ylivetokavennus, neulon näitä ennen yhden silmukan oikein. 1 ja 3 puikon lopussa neulotaan kaksi silmukkaa oikein yhteen. Nämä kavennukset neulotaan joka toinen kerros, kunnes jokaisella puikolla on jäljellä kuusi silmukkaa. Neulo sitten kavennukset joka kerroksella. Kun työssä on jäljellä kahdeksan silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se kaikkien silmukoiden läpi. Päätä työ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti