keskiviikko 16. joulukuuta 2015

16. luukku - pellavainen keittiöpyyhe

Tänä vuonna meillä kääräistiin lahjapapereihin useampi pellavainen keittiöpyyhe. Keittiöpyyhkeet voi toki ostaa valmiina ja tuunata sitten itse, mutta itse en löytänyt valmiita, tarkoitukseen sopivia pyyhkeitä. Niinpä tein ne itse. Ostin 150cm 100% pellavaa ja siitä leikkasin kuusi noin 50x70cm palaa. Kangasta jäi vielä pikkuisen muihin projekteihin. Ompelin pyyhkeiden sivut hyvin yksinkertaisesti äitini ompelukonetta lainaten ja tein vielä ripustuskoukutkin.



Perunapainantaa varten kangas pitää pestä, joten pyyhkeet kävivät koneen kautta.



Perunapainantaan tarvitaan kankaan lisäksi
  •           perunoita
  •           terävä veitsi
  •           kangasväriä (huomioi eri väri tummalle ja vaalealle kankaalle)
  •           alusta


Leikkaa siis perunasta haluamasi muoto. Mulla oli lehden-, pallon- ja puolikuun muotoisia, joista kauneimmat pyyhkeet tulivat luonnollisilla puolikuu- ja pallomuoteilla. Kangasväriä laitoin vanhalle lautaselle ja alustana käytin muovia ja sanomalehteä. Väri tuli jonkin verran pyyhkeen läpi ja alusta oli vaihdettava, ettei värijäämät sotke toista pyyhettä. Yhden pyyhkeen tein kangastussilla piirtäen ja jopa siitä tuli hieman väriä läpi.



Levitä väri huolellisesti perunalle, aseta kankaalle ja paina. Saa painaa kunnolla muutaman sekunnin, sillä väri ei pelkällä hipaisulla tartu riittävästi kiinni. Kun olet saanut työsi valmiiksi, laita se kuivumaan tasaiselle alustalle. Omani annoin kuivua yön yli, mutta väripurkin kyljessä on varmasti joku tarkempi aika.





 Väri kiinnitetään vielä silittämällä nurjalta puolelta viiden minuutin ajan. Ja valmis! 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti